Skal du renoverer: tips til opvarmning af hus under renovering.

Står du overfor et renoveringsprojekt og skal have opvarmet huset uden de traditionelle radiatorer, men er i tvivl om hvilken midlertidig opvarmning der er billigst og bedst. Der findes 3 generelle former for fritstående opvarmnings ovne eller radiator. Her kommer der en guide i fordele og ulemper af gas- og petroleumsovne.

Gasovn

En gasovn er den billigste løsning i anskaffelsespris, der kan bruges i alle rum. De har en høj effekt mellem 1.500 og 4.500 watt, der kan opvarme et rum på ca. 100 kvm, ved at forbrænde gassen fra flasken med infrarød strålingsvarme, der derefter opvarmer omkringstående genstande, der sender varmen videre ud i rummet. En gasovn behøver ikke aftræk, den kan dog give tung luft, da der i forbrændingsprocessen bliver udskilt meget vand. Ulemperne ved en gasovn, udover den tunge luft og høj udskilning af vand, er at gasovne typisk har få indstillingsmuligheder og man skal manuelt ændre indstillingerne. Gasovne er bedst til at opvarme små rum, da varmen bliver spredt lokalt og ikke ud i hele rummet.

Petroleumsovn

Du kan også vælge at opvarme med en petroleumsovn, der koster 1/3 mindre i brug og man sparer 20% i gas. Den er dog dyr i anskaffelsespris. En af fordelene ved denne type af fritstående opvarmning er at den ikke afgiver lige så meget fugt som en gasovn, så der kommer ikke lige så meget vand rundt i luften. Dog afgiver den giftige stoffer som kvælstofdioxid og svovldioxid, men i meget små mængder. En petroleumsovn giver en mere hyggelig og behagelig varme, der breder sig ud i rummet, den er nem og hurtig at opvarme.

Så skal du varme små rum med god ventilation eller god mulighed for udluftning er gasovnen din løsning, men skal du varme større rum op, billigt i længden, så er petroleumsovnen den rette løsning.